
Πόσο συχνή είναι η «ελαφριά» ευαισθησία σε γλουτένη ή σιτάρι – Αφορά 1 στους 10
Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως αναφέρει συμπτώματα, όπως φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, κόπωση και πονοκεφάλους μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη ή σιτάρι, ακόμη και αν δεν έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι. Η κατάσταση αυτή, γνωστή ως μη-κοιλιοκακή ευαισθησία στη γλουτένη ή το σιτάρι (NCGWS), αποτελεί πρόκληση για την ιατρική κοινότητα, καθώς η διάγνωση βασίζεται αποκλειστικά στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων και στον αποκλεισμό άλλων αιτιών.
Μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που περιλάμβανε 25 μελέτες από 16 χώρες και 49.476 συμμετέχοντες έδειξε ότι η μέση συχνότητα της NCGWS είναι περίπου 10,3%, με σημαντικές γεωγραφικές διακυμάνσεις – από 0,7% στη Χιλή μέχρι 36% στη Σαουδική Αραβία. Τέσσερις στους δέκα ανθρώπους με NCGWS ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη χωρίς ιατρική καθοδήγηση, για να αποφύγουν δυσάρεστα συμπτώματα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- φούσκωμα (71%),
- κοιλιακή δυσφορία (46%),
- κοιλιακό πόνο (36%)
- και κόπωση (32%),
Παράλληλα, αναφέρθηκαν διάρροια, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος και πόνοι στις αρθρώσεις. Η κατάσταση είναι συχνότερη στις γυναίκες και σχετίζεται με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άγχος και κατάθλιψη.
Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη αναγνώρισης της NCGWS στο πλαίσιο των διαταραχών της αλληλεπίδρασης εντέρου-εγκεφάλου, προτείνοντας την ανάπτυξη διαγνωστικών κριτηρίων βασισμένων στα συμπτώματα για πιο εξατομικευμένη διαχείριση, πέρα από την απλή αποφυγή γλουτένης.
Η μη-κοιλιοκακή ευαισθησία στη γλουτένη ή το σιτάρι επηρεάζει περίπου έναν στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως και ποικίλλει σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή. Η κατανόηση των συμπτωμάτων, η έγκαιρη διάγνωση και η προσεκτική διαχείριση της διατροφής μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, χωρίς περιττούς περιορισμούς στη διατροφή τους.
Διαβάστε επίσης
Πόσο θρεπτικό είναι το ψωμί του τοστ; Ο ειδικός αποκαλύπτει τα πάντα – Δείτε πίνακες
Το φρούτο – υπερτροφή που ρίχνει σάκχαρο, χοληστερόλη και αδυνατίζει
5 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ στην πόρτα του ψυγείου
Πηγή: www.ygeiamou.gr






















